Vlierbessensiroop
bereiding
-
1
Spoel de bessen met koud water. Verwijder onrijpe of rotte besjes.
-
2
Doe de bessen en het water in een ruime kookpot. Doe er de kaneel en de kruidnagels bij. Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen, zodat het sap vrijkomt. Duw de bessen tussendoor plat met een houten lepel.
-
3
Zet een grote zeef op een andere kookpot, hang er een zeefdoek in en stort daar de bessen met het kookvocht in. Sla de uiteinden van het zeefdoek naar binnen, leg er een bordje op en zet daarop enkele blikken (bonen of tomaten of zo). Door het gewicht zal zoveel mogelijk sap uit de bessen geperst worden, zonder dat het sap troebel wordt. Laat minimaal 1 uur uitlekken.
-
4
Meet af hoeveel sap je hebt. Voeg per liter sap 750 g suiker toe. Voeg ook het sap en de geraspte schil van de citroen toe. Breng opnieuw aan de kook en laat enkele minuten koken tot de suiker volledig opgelost is.
-
5
Giet de hete siroop in gesteriliseerde flessen of bokaaltjes, draai ze toe en laat afkoelen. Je siroop is 3 tot 6 maanden houdbaar. Wil je 'm langer kunnen bewaren? Gebruik dan 1 kg suiker per liter sap. Bewaar je siroop koel en donker, en zet een geopende fles of bokaal in de koelkast.