Recept

Fatira

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Loïc: “Dit Ethiopische platbrood wordt gemaakt door erg dunne lappen deeg over elkaar te vouwen. Traditioneel wordt fatira bij het ontbijt gegeten, hoogstwaarschijnlijk met een heerlijke kop Ethiopische koffie. Je eet het gewoon zo of met een beetje honing, maar het is ook heerlijk met een salsa van tomaat, ui en chili of met roerei. Eigenlijk maakt het niet uit wat je erbij eet. Het is op zichzelf al superlekker.”

bereiding
 1. 1

  Doe het lauwe water in de mengkom van de keukenrobot en voeg dan de bloem toe. Door eerst het water in de kom te doen, kun je makkelijker mengen.

 2. 2

  Voeg het zout en de suiker toe. Kneed het deeg 10 minuten met de hand en 5 minuten met de robot. Het deeg is klaar als er geen afzonderlijke bloem meer zichtbaar is en het deeg elastisch is.

 3. 3

  Verdeel het deeg in 10 gelijke bolletjes en laat die 20 tot 30 minuten rusten onder een keukenhanddoek.

 4. 4

  Bestrijk je werkblad met een dun laagje olijfolie. Gebruik zeker geen bloem! Duw het deeg wat plat en rol het uit in een cirkel, vierkant of andere willekeurige vorm met een dikte van 0,5 cm. Borstel een laagje olijfolie op het deeg en vouw het in de lengte in 3 delen dicht, zoals een brief.

 5. 5

  Bestrijk het deeg opnieuw met een laagje olie en vouw het in de andere richting. Er zou nu een vierkantig lapje deeg op het aanrecht moeten liggen. Laat rusten terwijl je de rest van het deeg uitrolt en opplooit.

 6. 6

  Verwarm een antikleefpan zonder vetstof 2 à 3 minuten op een hoog vuur tot die gloeiend heet is.

 7. 7

  Rol ondertussen een vierkantje deeg uit tot een lap van opnieuw 0,5 cm dik. Bak het deeglapje 1 minuut per kant voor in de hete pan. Laat het even afkoelen terwijl je de andere vierkantjes uitrolt en voorbakt.

 8. 8

  Doe een flinke scheut olijfolie in de pan op middelhoog vuur. Bak elk stuk deeg 2 à 3 minuten in de olie. Draai het daarbij frequent om zodat het lekker krokant en goudbruin wordt.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Fatira

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!