Recept

Brownietrifle met gezouten karamel en mascarpone

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Je kunt deze trifle perfect op voorhand maken. Werk ‘m op het laatste moment af met de chocoladeschilfers. Het restje van de brownie kun je nog apart serveren. Strooi er dan wat cacaopoeder over. 

bereiding
  1. 1

    Maak de gezouten karamel. Verwarm de room in een steelpannetje. Verwarm in een ander pannetje de witte basterdsuiker met 50 milliliter water. Zet het vuur hoog en roer kort tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel zonder te roeren aan de kook. Laat op hoog vuur karamelliseren. Haal de karamel van het vuur als die mooi bruin is. Dat duurt meestal 5 à 7 minuten.

  2. 2

    Roer nu stevig met een garde door de karamel terwijl je beetje bij beetje de warme room toevoegt. Het gaat enorm bruisen maar dat geeft niet. Blijf flink roeren. Meng tot een mooi en glad geheel. Voeg het zeezout toe en laat zo’n 10 minuten afkoelen. Roer de karamel ook tijdens het afkoelen nog af en toe om. Bewaar de karamel in afgesloten potjes tot gebruik.

  3. 3

    Maak de brownie. Verwarm de oven voor op 170°C. Smelt de chocolade met de boter in de microgolfoven of au bain-marie. Klop ondertussen de eieren met de suiker tot een glanzende dikke massa. Dat duurt toch een 10-tal minuten.

  4. 4

    Schep de gesmolten chocolade voorzichtig door het eimengsel. Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom en schep samen met het amandelpoeder alles luchtig door. Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestrooide vierkante vorm van 20 x 20 cm. Bak de brownie 18 à 20 minuten in de oven.

  5. 5

    Laat de brownie eerst in de vorm afkoelen en daarna omgekeerd op een rooster. Brownies mogen nog een klein beetje klef zijn vanbinnen.

  6. 6

    Maak de mascarponecrème. Splits de eieren. Klop de eidooiers luchtig met de poedersuiker en vanillesuiker. Klop de eiwitten stijf met een mespunt zout. Spatel eerst het eidooiermengsel door de mascarpone en daarna de stijfgeklopte eiwitten. Probeer het zo luchtig mogelijk te doen, anders wordt de crème te vloeibaar. Laat opstijven in de koelkast.

  7. 7

    Stel de trifle samen. Snij een deel van de brownie in blokjes. Je hebt hem niet helemaal nodig. Verdeel ½ over 4 mooie glazen. Lepel hierop wat mascarponecrème en een beetje karamel. Leg er dan opnieuw een laagje brownie, mascarponecrème en karamel op. Strooi er nog wat chocoladeschilfers over en serveer meteen!

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Brownietrifle met gezouten karamel en mascarpone

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!