Recept

Irish stew

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Wie houdt er niet van stoofvlees? Culiredactrice Sofie is zo verzot op stoofvlees dat ze met plezier haar beste recepten prijsgeeft. Zoals deze Irish stew.

Tip van Sofie: “Elke Ierse familie heeft haar eigen stewrecept, net zoals elke familie hier haar eigen stoofvleesrecept heeft. Je kunt bijvoorbeeld de prei vervangen door witte selder, of de groenekool door wittekool. Met bloemige aardappelen krijg je dan weer een dikkere saus. Soms worden er ook spekjes of wortelgroenten zoals pastinaak of raapjes aan toegevoegd.”

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt wat boter in een kleefpan en schroei de blokjes lamsstoofvlees in porties dicht aan alle kanten. Kruid met peper en zout. Doe de gebruinde blokjes in een gietijzeren stoofpan.

  2. 2

    Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken. Schil de wortelen en snij ze in schuine stukken. Maak de prei schoon en snij ‘m in niet te dunne ringen. Pel de uien, halveer ze en snij ze in repen. Pel en snipper de knoflook. Doe de groenten bij het vlees in de stoofpan.

  3. 3

    Blus de pan waarin je het vlees hebt gebakken met de Guinness en schraap de aanbaksels los met een houten lepel. Giet het warme bier in de stoofpan. Doe er ook de runderfond en het kruidentuiltje bij. Zet het deksel op de pan en zet ze in de oven. Laat 1 uur garen.

  4. 4

    Spoel de koolbladeren en verwijder de dikke nerf. Snij de bladeren in reepjes en doe ze in de stoofpan.Voeg eventueel wat kokend water toe als er niet genoeg vocht meer in de pan zit. Zet de pan nog 1 uur in de oven. Het is de bedoeling dat het een stevige stoofpot wordt. Is de saus te dun? Laat de stew dan nog wat langer in de oven staan, zonder deksel. Kruid de Irish stew met peper en zout en werk af met de tijm.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Irish stew

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!