Recept

Gegratineerde kreeft

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Met dit superlekkere recept voor kreeft van Piet Huysentruyt is het gegarandeerd feest aan tafel.

bereiding
 1. 1

  Kook de kreeft 5 minuten in bouillon, zoals voor kreeft belle-vue. Dit is iets minder lang dan normaal, maar de kreeft moet nog in de oven en dan gaart hij nog verder. Doordat de kreeft slechts 5 minuten kookt, blijft hij sappig.

 2. 2

  Snij de kreeft in de lengte in tweeën en verwijder de maag en het darmkanaal. Haal het vlees er voorzichtig uit met een vork. Breek de scharen en haal het vlees eruit. Hou de schalen bij.

 3. 3

  Smelt de boter in een gewone pan en stoof de sjalot en de knoflook aan. Een pan zonder antiaanbaklaag zorgt voor lekkere aanbaksels die je kunt gebruiken als basis voor de saus.

 4. 4

  Snij de shiitake's fijn en voeg ze toe. Blus het geheel met de witte wijn en 100 milliliter water en voeg de visbouillon toe. Laat tot de helft inkoken.

 5. 5

  Giet nu de room erbij en laat weer tot de helft inkoken. Zodra de room erbij is, moet je oppassen met het inkoken. Doe dat niet te lang, want dan schift de saus. Zodra ze gebonden is, haal je ze van het vuur.

 6. 6

  Doe de tomaten en de ketchup bij de saus. Dit zorgt voor een lichtroze kleur.

 7. 7

  Voeg de gehakte peterselie toe en besprenkel met wat citroensap.

 8. 8

  Leg het kreeftenvlees heel even in de saus. Dit is enkel om het weer op te warmen. Laat het vlees zeker niet te lang in de saus, anders wordt het taai.

 9. 9

  Leg de lege kreeftenschalen in een ovenschaal, schik het vlees erin en overgiet met de saus. Strooi er geraspte kaas en paneermeel over. Gril in de oven tot de kaas smelt en de bovenlaag mooi gegratineerd is.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Gegratineerde kreeft

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!