Recept

Kreeft in papillot

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Niets zo luxueus als een lekkere kreeft met de feestdagen. Met dit toprecept van Piet Huysentruyt scoor je gegarandeerd.

bereiding
 1. 1

  Doe de kreeft in de bouillon, zoals voor kreeft belle-vue. Zet na 2 minuten het vuur lager en laat de kreeften 4 minuten sudderen. Zo zijn ze nog niet helemaal gaar en kun je ze in de papillot goed sappig houden. Je kunt gekookte kreeften ook bij de vishandelaar kopen, maar vermeld dan dat ze minder lang gekookt mogen zijn dan normaal.

 2. 2

  Haal ze uit de bouillon en snij ze in tweeën. Papillot is een gerecht dat je op voorhand maakt, dus kun je ze gerust laten afkoelen.

 3. 3

  Versnijd de kreeft als volgt: leg de kreeft met de staart rechts en de kop links. Hou de kreeft vast met je linkerhand en maak een insnijding in de staart. Snij de kop zo door dat je twee helften krijgt. Haal de ingewanden, het maaggedeelte en het darmkaneel eruit maar laat het koraal zitten. Kap de poten door er met de achterkant van je mes hard op te kloppen. Leg het vruchtvlees van de poten in de kop.

 4. 4

  Leg 4 vellen aluminiumfolie van 30 cm bij 50 cm voor je. Schik de kreeft op de rechterkant. Bestrooi met de kruiden naar keuze. Leg 50 gram boter per kreeft in de papillot. Doe er telkens 1 koffielepel visbouillon in.

 5. 5

  Plooi de aluminiumfolie dicht en plooi de randjes aan beide zijden minstens drie keer op, zodat de folie goed dicht is en er geen vocht kan uitlopen.

 6. 6

  Verwarm de oven voor op 200°C. Laat een kant van elke papillot open en leg ze op de ovenplaat. Net voor je ze in de oven zet, giet je in elke papillot 50 milliliter wijn en 50 milliliter water. Als je het vocht te vroeg toevoegt, loopt het eruit. Sluit de papillotten goed af.

 7. 7

  Zet de papillotten 15 minuten in de oven. Doordat je het vocht er pas op het laatst in gedaan hebt, zullen de papillotten geen vocht verliezen. Het water mengt zich met de kreeftenbouillon. De kreeft kookt in de stoom waardoor hij sappig blijft. De boter op de kreeft zorgt voor een smeuïg gerecht.

 8. 8

  Serveer de kreeften in de papillot en snij ze pas open als ze voor de gasten op tafel staan. Zo komen alle heerlijke aroma's op het juiste moment vrij.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Kreeft in papillot

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!