Recept

Hollandaisesaus

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Deze hollandaisesaus van Piet Huysentruyt smaakt heerlijk bij een gepocheerd eitje, witte asperges of een stukje gegrilde zalm.

Tip van Piet: "Voeg wat graanmosterd toe om er een dijonnaisesaus van te maken."

bereiding
 1. 1

  Smelt de boter op een laag vuur zodat het vet naar boven komt en het bezinksel naar beneden zakt. Het vet zonder het bezinksel heet geklaarde boter.

 2. 2

  Klop de eidooiers met de azijn en 3 eetlepels water op een zacht vuur schuimig in een 8-vorm. Zet het vuur hoger als er voldoende schuim is ingeklopt en blijf kloppen. Het ei mag zeker niet gaan stollen! Zet eventueel het vuur weer lager. Als er niet genoeg schuim is, krijg je een veel te vettige saus. Kruid met peper en zout. Het schuim is gaar als je tijdens het kloppen de bodem van de pan kunt zien en je in het schuim ook de 8-vorm ziet.

 3. 3

  Neem de pan van het vuur. Giet er langzaam de geklaarde boter bij en let erop dat er geen water mee komt. Anders wordt het mengsel te lopend. Belangrijk is dat de boter dezelfde temperatuur heeft als de eieren zodat de saus niet gaat schiften. Dat kun je voelen met de bovenkant van je pink. Ook het langzaam gieten is belangrijk, want als het ei te veel vet in één keer moet absorberen, gaat de saus ook schiften.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Hollandaisesaus

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!