Recept

Cilbir met gegrilde asperges

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Cilbir is een Turks gerecht, dat bestaat uit gepocheerde eitjes geserveerd met warme yoghurt. 

Tip! Je kunt dukkah kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt is het extra lekker. Bovendien blijft het in een afgesloten bokaal lang goed. Maak dus één keer een grote portie. Dukkah is trouwens ook lekker bij een zachtgekookt eitje met soldaatjes of op vis.

bereiding
  1. 1

    Maak de dukkah. Verwarm de oven voor op 180°C. Rooster de pistachenoten 5 minuten in de oven. Rooster het koriander- en karwijzaad in een droge pan tot ze geuren. Rooster het witte sesamzaad in een droge pan lichtbruin. Rooster het zwarte sesamzaad ongeveer 1 minuut in een droge pan. Maal de pistachenoten, het koriander- en karwijzaad grof in een vijzel of keukenmachine. Doe dat mengsel met de sesamzaadjes, het paprikapoeder en het zout in een glazen pot.

  2. 2

    Verwarm een kom in de oven. Pel en pers de knoflook. Doe de yoghurt in de warme kom en meng met de knoflook en het citroensap. Kruid met peper en zout.

  3. 3

    Halveer de avocado’s, verwijder de schil en de pit. Snij de avocado in partjes. Besprenkel met een beetje citroensap en rol ze door de dukkah.

  4. 4

    Verhit een grillpan. Maak de asperges schoon. Schil de witte asperges, spoel de groene asperges. Breek de harde uiteinden af. Besprenkel de asperges met olijfolie en kruid met peper en zout. Gril ze kort op een hoog vuur in een grillpan of onder de ovengrill.

  5. 5

    Pocheer de eieren één voor één ongeveer 3 minuten in kokend water met een scheut azijn. Spoel de dille en verdeel in plukjes.

  6. 6

    Verdeel de yoghurt over voorverwarmde borden. Lepel er de olijfolie en boter overheen. Leg er een gepocheerd ei op samen met de avocado en gegrilde asperges. Strooi er extra dukkah, geroosterde komijn, sumak en verse dille overheen.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Cilbir met gegrilde asperges

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!