Recept

Lamsbout met gestoofde asperges en geroosterde tomaatjes

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Opgelet: het vlees moet 4 uur in de oven. Begin dus op tijd! 

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 220°C. Snij de lamsbout in aan de vetkant. Maak meerdere inkepingen van ongeveer 1 centimeter diep. Rist de naalden van een paar takjes rozemarijn en de blaadjes van een paar takjes tijm. Pel de teentjes knoflook en hak enkele teentjes fijn. Wrijf de bout goed in met olijfolie en het kruidenmengsel. Duw het goed in de inkepingen. Bestrooi royaal met peper en zout.

  2. 2

    Spoel de kerstomaatjes. Pel de uien en snij in grove stukken. Verspreid de ui en nog wat teentjes knoflook, tijm en rozemarijn over de bodem van een braadslede. Leg de lamsbout erop en bestrooi met de rest van de knoflook en kruiden. Zet in de oven en verlaag de temperatuur meteen naar 160°C.

  3. 3

    Braad de bout 4 uur in de oven. Check af en toe of de bovenkant niet te bruin wordt. Bedruip eventueel met het braadvocht uit de ovenschaal. Wordt de bout te donker, dek de braadslede dan af met aluminiumfolie en laat zo verder garen. Leg de laatste 15 minuten het trosje kerstomaten bij de lamsbout.

  4. 4

    Meet de kerntemperatuur van de lamsbout met een vleesthermometer. Haal de bout uit de oven als die een kerntemperatuur van 60 tot 65°C heeft bereikt. Verpak hem in aluminiumfolie. Leg een theedoek over de ingepakte bout en laat zo ongeveer 30 minuten rusten op een warme plek.

  5. 5

    Spoel en droog de postelein. Maak de asperges schoon. Schil de witte asperges, spoel de groene asperges. Breek de harde uiteinden af. Verwarm de boter in een ruime pan op een middelmatig vuur. Voeg de asperges toe en kruid naar smaak met peper en zout. Zet een deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten garen op een zacht vuur.

  6. 6

    Schep de pijnboompitten bij de asperges. Zet het vuur kort nog even hoog en zet het vervolgens af. Snij de bout aan tafel aan met een groot en scherp vleesmes en serveer met de gestoofde asperges en geroosterde tomaatjes. Werk af met postelein.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Lamsbout met gestoofde asperges en geroosterde tomaatjes

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!