Ovenschotel van witloof en gehakt

  • 60 min
  • Erg makkelijk
  • Goedkoop
  • Europees
  • Hoofdgerecht
Zo maak je ‘t
  1. Schil de aardappelen. Kook ze gaar in gezouten water. Laat wat afkoelen en snij ze in plakjes van ± 1 cm dik.

    Wrijf de witloofstronkjes droog schoon en verwijder het bittere hart. Snij de stronkjes in grove stukken.

  2. Bak de stukjes witloof kort aan in wat boter. Kruid met peper en nootmuskaat. Schenk er de melk bij en laat op een zacht vuur gaar stoven. Laat goed uitlekken, vang het stoofvocht op.

  3. Bak het gehakt rul in een likje olijfolie. Kruid met het verkruimelde bouillonblokje, peper en zout (als het gehakt niet gekruid is). Schep het in een ovenschaal. Leg er het witloof op en dek af met de aardappelschijfjes.

  4. Maak een blonde roux met de boter en de bloem. Leng aan met het stoofvocht van het witloof en eventueel nog wat melk (reken ± 2 dl vocht voor een dik vloeibare bechamelsaus).

    Roer, van het vuur, de helft van de kaas door de saus. Kruid bij naar smaak. Lepel ze over de aardappelen.

  5. Bestrooi met de rest van de kaas en zet onder de ovengrill tot het kaaskorstje mooi gekleurd is.

Variëren kun je leren...

Klassieker
  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Witloof met kaas en ham

Slank
  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Witloofrolletjes met ham en kaas

Veggie
  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Witlooftatin met geitenkaas

Trage/Snelle variant
  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Witloof gevuld met gehakt

Rock & Roll
  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Gehaktquiche met witloof

Of toch iets anders?

  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Witloof met kaas en ham

  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Pizza met witloof

  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Taart van witloof met kaas en ham

  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Ovenschotel met gehakt

  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Zalmgratin met witloof en parmezaan