Recept

Aardappeltaart (2)

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

bereiding

    Voorbereiding

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 200°C.

    Schil de aardappelen en snij in zeer fijne schijfjes.

    Snipper de knoflook, hak de peterselie fijn.

  2. 2

    Laat drievierde van de boter samen met de olijfolie smelten op een matig vuur. Voeg de aardappelen toe en breng op smaak met zout. Braad gedurende 25 minuten, waarbij de pan voor de helft wordt afgedekt met aluminiumfolie. Schud af en toe op tot de aardappelschijfjes aan beide kanten mooi bruin gebakken zijn. Zet eventueel het vuur lager om aanbranden te voorkomen.

  3. 3

    Schep met een grote spaan de aardappelschijfjes over in een antikleefvorm, druk licht aan en laat in de oven zonder deksel bakken gedurende 20 minuten.

  4. 4

    Plaats de vorm op matig vuur, breng de rest van de boter langs de randen aan om ze langs de wanden te laten aflopen. Neem een grote serveerschotel en keer de bakvorm om om de aardappeltaart uit de vorm te halen (de uiteindelijke vastheid hangt af van de soort aardappelen die gebruikt werden ; bloemige aardappelen geven het beste resultaat).

  5. 5

    Strooi knoflook en peterselie over de aardappeltaart en dien onmiddellijk op.

  6. Tip

  7. 6

    Dit gerecht wordt bijzonder feestelijk als de aardappelen in plaats van in boter in ganzenvet gefruit worden in een gietijzeren pan en ze daarna in een vertinde koperen pan in de oven worden gebakken. Geen aarden, glazen of porseleinen schotel gebruiken: de aardappelen zouden kleven en week worden. Voor meer dan 6 personen kunnen best 2 aardappeltaarten worden bereid.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Aardappeltaart (2)

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!