Recept

Kalkoen met gehaktbrood, gevulde appels en witloof

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Voor elk wat wils met dit feestelijke recept voor kalkoen.

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 220°C. Stop de citroen, appelen, knoflook en rozemarijn in de buikholte. Bind de poten samen.

  2. 2

    Doe de wortelen, uien, selder en de laurier in een ovenschaal. Leg de kalkoen op de groenten, bestrijk met olijfolie en honing. Dek af met aluminiumfolie, verlaag de oventemperatuur naar 180°C en bak de kalkoen gedurende 2,5 uur. Bedruip geregeld met braadvocht.

  3. 3

    Mix in een keukenrobot de ingrediënten voor het gehaktbroodje. Beboter een cakevorm (12 x 26 cm) en leg het vlees erin. Zet, nadat de kalkoen 1,5 uur heeft gegaard, 40 min. in de oven.

  4. 4

    Halveer de appels en snij onderaan een plakje weg. Hol ze uit met een parisiennelepel en zet ze in een beboterde ovenschaal. Bak ze 15 à 20 min. in de oven.

  5. 5

    Laat de kalkoen verder garen zonder folie tot hij een krokant korstje heeft. Haal ‘m uit de ovenschaal, wikkel in aluminiumfolie en laat 20 minuten rusten voor je hem aansnijdt.

  6. 6

    Schep de groenten van de ovenschaal over in een steelpan en bestrooi met bloem, laat opdrogen en blus met 1 liter kokend water. Laat 10 min. koken. Zet het vuur zachter en laat nog 25 min. pruttelen. Doe er een scheutje madera bij. Zeef de saus en laat inkoken tot de gewenste dikte. Kruid met peper en zout.

  7. 7

    Snij onderaan een stukje van het witloof weg. Gaar het 15 min. in een pan met 2 à 3 cm water en een klontje boter, onder deksel. Stoof de veenbessen in wat water in 10 min. gaar. Voeg 1 el suiker toe. Vul de appels met de veenbessen en hou warm in de oven.

  8. 8

    Laat het witloof uitlekken op keukenpapier. Smelt een klontje boter in een pan, kleur de stronkjes goudbruin. Bestrooi met een beetje suiker en laat karamelliseren. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.

  9. 9

    Snij het gehaktbroodje en de kalkoen in plakjes en serveer met de appels, het witloof en de saus.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Kalkoen met gehaktbrood, gevulde appels en witloof

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!