Recept

Kalkoen met pommes duchesse van knolselder

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Feestelijke klassieker.

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 150°C. Bind de kalkoen op, bestrijk met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg ’m in een ovenschaal. Bak de kalkoen 2,5 à 3 uur in de oven en bedruip geregeld met het braadvocht.

  2. 2

    Maak ondertussen de pommes duchesse. Schil de aardappelen en de knolselder, snij ze in stukken en kook ze apart gaar in gezouten water. Giet af en laat uitdampen. Pureer de aardappelen en de knolselder, doe ze in een kom en meng met de eieren en de boter. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Doe de puree in een spuitzak met een gekarteld mondje en spuit roosjes puree op een bakplaat met bakpapier.

  3. 3

    Zet de laatste 20 minuten de pommes duchesse mee in de oven bij de kalkoen. Zet eventueel daarna nog even de ovengrill aan, mochten ze niet genoeg gekleurd zijn.

  4. 4

    Stoom of kook de spruitjes beetgaar, ongeveer 10 minuten. Spoel ze met koud water en laat uitlekken. Bak de spekblokjes in een pan krokant, voeg de spruitjes toe en laat kort meebakken. Kruid met nootmuskaat en peper. Hou warm.

  5. 5

    Controleer de garing van de kalkoen, de kerntemperatuur moet 70°C zijn. Haal ’m uit de ovenschaal en laat 10 minuten rusten op een snijplank, afgedekt met aluminiumfolie. Giet het vet uit de braadslee, blus de schaal met gevogeltefond en laat kort inkoken. Werk de saus af met een flinke klont ijskoude boter. Kruid met peper en zout.

  6. 6

    Serveer de kalkoen met de spruitjes, de pommes duchesse en de saus. Werk af met een takje verse rozemarijn.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Kalkoen met pommes duchesse van knolselder

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!