Recept

Kalfsblanquette op grootmoeders wijze

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Winterse klassieker

bereiding
  1. 1

    Pel de ui en snij in parten. Spoel de prei en snij grof. Schil de wortel en snij grof. Spoel de selder en snij grof. Zet een kookpot met 2 liter water op het vuur. Doe de ui, prei, wortel, selder en peperbolletjes erin en breng aan de kook. Draai kleine balletjes van het gehakt. Kook ze gaar in de bouillon: als ze komen bovendrijven, zijn ze klaar. Haal met een schuimspaan de balletjes uit de bouillon en zeef het vocht. Bewaar het voor het stoofpotje.

  2. 2

    Maak de champignons schoon en snij ze in partjes. Pel de zilveruitjes.

  3. 3

    Smelt wat boter in een ruime braadpan. Stoof de champignons aan en haal ze uit de pan. Stoof er daarna de zilveruitjes in glazig, overgiet met een paar eetlepels bouillon en laat 10 minuten stoven. Haal ze uit de pan.

  4. 4

    Doe wat nieuwe boter in de pan en laat het vlees (in porties) rondom bruin kleuren. Kruid met peper en zout. Overgiet met kookvocht tot het vlees net onderstaat. Doe het kruidentuiltje erbij,
    breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 1 à 1,5 uur onder deksel sudderen, tot het vlees zacht is.

  5. 5

    Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af en laat even uitdampen. Stamp de aardappelen fijn. Splits de eieren en klop de dooiers los met de melk. Maak de puree aan met de melk, een klontje boter, nootmuskaat, peper en zout.

  6. 6

    Smelt 30 gram boter in een sauspan en roer de bloem erdoor. Laat al roerend goed heet worden en bevochtig beetje bij beetje met de bouillon. Breng al roerend aan de kook en laat indikken. Kruid de saus met peper, zout en citroensap.

  7. 7

    Doe de champignons, de zilveruitjes en de balletjes bij het stoofvlees en roer er de saus door. Serveer met de puree.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Kalfsblanquette op grootmoeders wijze

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!