Recept

Gevuld kalkoengebraad met archiducsaus en kroketjes

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

typisch wintergerechtje

bereiding
 1. 1

  Verwarm de oven voor op 175°C. Snij het gebraad open tot een grote lap of vraag aan de slager om het te doen.

 2. 2

  Snij de helft van de champignons fijn. Stoof de knoflook enkele seconden aan in wat boter. Voeg de prei toe en stoof 5 minuten mee. Doe de champignons erbij en stoof nog 5 à 10 minuten, tot al het vocht verdampt is. Haal van het vuur en voeg het broodkruim, de parmezaan en de helft van de gehakte kruiden toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.

 3. 3

  Meng de rest van de gehakte kruiden met 1 el boter. Bestrijk de binnenkant van het gebraad met de helft van de kruidenboter, beleg met het prei-champignonmengsel en plooi toe. Bind toe met keukentouw. Wrijf de kalkoen in met de rest van de kruidenboter en leg in een ovenschaal. Bak 1,5 uur in de oven, tot het vlees een kerntemperatuur van 75°C heeft. 

 4. 4

  Haal uit de oven, laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. 

 5. 5

  Deglaceer de schaal met cognac, roer de aanbaksels los en hou apart. Snij de rest van de champignons in plakjes. Stoof aan in wat boter. Doe er de room, het fondpoeder en het gezeefde braadvocht bij. Laat inkoken en kruid met peper en zout. Snij de kalkoen in plakken en serveer met kroketten en de saus.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Gevuld kalkoengebraad met archiducsaus en kroketjes

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!