Citroen-meringuetaart
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 170°C en vet de bakvormen in. Voeg in een kom de bloem, amandelpoeder, suiker en het bakpoeder toe. Voeg de boter en de citroenrasp toe en mix met de mixer alles door tot je een kruimelig geheel krijgt.
-
2
Klop in een kom de eieren, melk en het citroensap los. Voeg het eiermengsel toe aan de boter-suiker mix en mix tot je een beslag krijgt zonder klontjes, het kan er wat geschift uitzien (dit komt door de toevoeging van het zuur van de citroen). Verdeel over 3 bakvormen van 15 cm diameter en bak de cakes gedurende 30 minuten gaar in de oven. Controleer met een satéprikker of ze klaar zijn. Laat eerst 10 minuten in de vorm afkoelen, ontvorm en laat ze daarna helemaal afkoelen op een taartrooster.
-
3
Neem een steelpannetje en doe de melk hierin. Voeg de bloem toe en klop met een garde (zo ontstaan geen klontjes). Zet het pannetje op een zacht vuur en blijf roeren tot het geheel kookt, het mengsel dikt in, wanneer een tandenstoker kan blijven rechtstaan is het goed. Doe dit mengsel in een kom, dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
-
4
Klop de boter wit en luchtig, voeg de bloemsuiker toe en de vanille en klop verder tot een geheel. Voeg het bloem-melkmengsel toe en klop 5 minuten verder. Voor een extra glad mengsel: klop 5 minuten op de laagste stand, zo gaan alle luchtbellen uit de botercrème.
-
5
Plaats één cake op een taartstandaard, bestrijk met botercrème en strijk glad met behulp van een paletmes.
-
6
Vul een spuitzak met wat botercrème, knip een punt af en maak een boordje langs de binnenzijde van de cake. Voeg de lemon curd toe (het boordje zorgt dat je vulling niet naar buiten loopt) Leg de volgende laag cake op de vorige laag en herhaal de vorige stappen. Leg de laatste laag omgekeerd op de vorige laag. Bestrijk de bovenzijde met nog botercrème en strijk glad met je paletmes.
-
7
Bestrijk de zijkanten van de cake met je botercrème, strijk glad. Zet een halfuur in de koelkast (30 minuten), zo wordt het geheel wat steviger voor de afwerking.
-
8
Voor de meringue neem je een schone mengkom en voeg je 5 eiwitten toe. Klop de eiwitten op. Wanneer de eiwitten al wat wit zien kan je al 1/3e van de suiker toevoegen en even doorkloppen, voeg een 2e deel toe, klop verder en voeg dan het laatste deel toe. Klop de meringue door tot je stevige witte pieken krijgt die blijven rechtstaan
-
9
Haal de taart uit de koelkast en verdeel de meringue over de taart in een gelijke laag met je paletmes. Breng eventueel met een lepel wat textuur aan voor een speels effect.
-
10
Brand de meringue af met een crème brûlée brandertje. Hiervoor is het koelen van de taart op voorhand belangrijk, anders smelt de botercrème onderaan.
-
11
Werk de taart af met macarons en frambozen.