Recept

Kip aan ‘t spit

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Ook Dominique Persoone en zoon Julius koken ’s zomers graag samen buiten. Ze gaan voor vuurproof lekkers barstensvol smaak, zoals deze kip aan ‘t spit.  Dominique: “Een goede kip moet aan ‘t spit, en dan nog het liefst boven zo’n ton: ik vind dat superleuk om zelf te doen. Het bewijst dat dure toestellen ook niet altijd beter zijn!”

bereiding
 1. 1

  Maak eerst de kruidenmarinade. Meng de pitakruiden, de Provençaalse kruiden en de cayennepeper met olijfolie tot alle kruiden goed onder staan. Zet opzij. Maak de marinade het liefst minstens één dag op voorhand. In een afgesloten thermos of doosje kun je ze lang bewaren.

 2. 2

  Steek de kolen in de barbecue aan en laat ze uitbranden tot je hete gloeiende kolen hebt. Verwijder de touwtjes rond de kip en laat ze weken in water. Zo verbranden ze niet tijdens het grillen. Vul elke kip met 1 citroen en verse kruiden. Bind de poten opnieuw goed samen met de geweekte touwtjes.

 3. 3

  Rijg de kippen op de spies voor het draaiende spit. Rijg ze met de koppen naar elkaar toe en doe de ene kip met de poten omhoog en de andere met de poten omlaag. Zo verdeel je het gewicht.

 4. 4

  Zorg dat de kolen in de barbecue of het olievat aan de rand liggen, zodat het vet dat uit de kippen druipt niet op de kolen terechtkomt en er dus geen vlammen ontstaan. Laat de kippen zeker 1 uur boven de smeulende kolen draaien, tot ze een goudbruin korstje hebben.

 5. 5

  Wrijf na 1 uur de kippen in met de kruidenmarinade. Laat ze nog enkele minuten draaien. Haal de kippen van het spit en laat ze nog even rusten.

 6. 6

  Maak intussen de dressing. Hak de koriander en de bieslook fijn. Pel en plet de knoflook. Meng de mayonaise met de yoghurt, de verse kruiden en de knoflook en kruid met peper en zout.

 7. 7

  Snij de kippen in stukken en serveer ze met rucola, de tomaten en de dressing.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Kip aan ‘t spit

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!