Recept

Zalm in z’n geheel met een hippe groentekrans

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Kun jij ook zo nostalgisch terugkijken op nieuwjaarsdag bij je grootouders, wanneer je mocht aanschuiven voor een heerlijk retrobuffet met zalm en gevulde eitjes? Dit is een eigentijdse versie.

Redactrice Natalie: “Met de groentekrans kun je alle kanten uit. Doe er eventueel nog gegrilde groene asperges of gebakken raapjes bij. De kunst zit ‘m vooral in het op smaak brengen van de groenten. Dat doe je heel gemakkelijk door kruiden, noten en frisse zuurtjes zoals limoen en citroen toe te voegen.”

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C. Schraap de wortelen schoon en halveer ze in de lengte. Leg ze in een ingeoliede ovenschaal en besprenkel ruim met olijfolie, peper en zout. Gaar 20 minuten in de oven. Meng het sap van de limoen met de koriander. Haal de wortelen uit de oven en lepel er de korianderdressing onder. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  2. 2

    Rooster de walnoten in een pannetje zonder vetstof. Laat uitlekken op keukenpapier en hak grof. Maak de boontjes schoon en doe ze met een flinke scheut olijfolie, peper en zout in een ovenschaal. Zet 10 minuten in de oven. Klop een dressing van de mosterd, de wittewijnazijn, de olijfolie en wat peper en zout. Neem de boontjes uit de oven en lepel er meteen de dressing onder. Werk de boontjes af met de grofgehakte walnoten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  3. 3

    Leg de zalm in een ingeoliede ovenschaal en kruid met peper en zout. Pel de ui en snij in ringen, spoel de citroen en snij ‘m in flinterdunne plakjes. Verhit de olie in een steelpannetje en stoof er de uiringen en de citroenplakjes enkele minuten in aan. Voeg de kappertjes toe. Leg de uiringen, citroenplakjes en kappertjes op de zalm. Gaar de zalm 12 tot 15 minuten in de oven tot hij rozig is vanbinnen en lekker knapperig vanbuiten.

  4. 4

    Halveer de kropjes Romeinse sla en gril ze in de pan. Kruid met peper en zout. Leg de zalm in het midden van een serveerschaal en leg er de boontjes, de Romeinse sla en de wortelen rond. Werk de zalm af met plukjes dille.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Zalm in z’n geheel met een hippe groentekrans

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!