Meest recente artikelen

Vakantieland: Portugese smaken

  • Deel dit artikel:
Vakantieland: Portugese smaken Artikel

Portugal staat bekend om zijn rijke smaakvolle gerechten. Welke wil jij zeker proberen tijdens je vakantie?

Vis

Één ding staat vast: je kan Portugal niet verlaten zonder bacalhau geproef te hebben. De grote moten witte vis vind je op markten in alle hoeken van het land en is de bekendste specialiteit van het land. De Portugezen beweren zelfs zo’n 365 verschillende gerechten met kabeljauw in de aanbieding te hebben!

De stukken kabeljauw die je in de marktkraampjes vindt zijn meestal bikkelhard. De vis wordt namelijk stevig gezouten om hem langer te kunnen bewaren. Dit is een traditie die al eeuwen meegaat. De methode van zouten werd toegepast omdat er geen koelkasten of diepvriezers waren om de vis vers te houden. Voordat je de kabeljauw klaarmaakt moet je de moot dus zo’n 24 of 48 uur in water leggen om hem terug zacht te maken en te ontzouten. 

Vlees

Geen visliefhebber? Ga dan voor cozido. Deze stoofpot van vlees en groenten behoort tot de nationale cultuur en verschilt van regio tot regio. In het noorden van Portugal, waar het gerecht volgens foodies werd uitgevonden, vind je cozido volgens het traditionele recept met gerookte worst. Meer naar het zuiden bevat de cozido dan weer kip, wortels en stukken aardappel.

Dessert

Een Portugese maaltijd sluit je af met arroz doce. Deze zoete rijstpudding is vooral populair rond de kerstperiode, maar ook “buiten het seizoen” vind je ‘m overal. Benieuwd naar wat de pudding zo’n unieke smaak geeft? Naast de traditionele ingrediënten voor rijstpudding voegen de Portugezen ook nog wat kaneel en citroenzeste aan het recept toe.

Al veel Portugese vrienden gemaakt? Dan heb je misschien wel geluk: Portugezen staan erom bekend erg gastvrij te zijn, dus wie weet wordt je wel uitgenodigd om bij hen thuis mee aan tafel te schuiven!

Zelf enkele Portugese recepten uitproberen? Ga dan voor deze sardientjes met spinazie en citroen of caldo verde, een traditionele Portugese soep met chorizo en aardappelen.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen