Meest recente artikelen

Sprankelende feesten met Bernard-Massard

  • Deel dit artikel:
Sprankelende feesten met Bernard-Massard Artikel

Met de mousserende wijnen van Bernard-Massard in huis is het elke dag feest. Maar tijdens de eindejaarsfeesten zijn bubbels echt onmisbaar. Verwen je gasten met een glaasje Bernard-Massard en de feestdagen worden onvergetelijk.

Al sinds 1921 biedt Bernard-Massard kwaliteitsvolle en toegankelijke wijnen aan. De wijngaarden langs de Moezelstreek staan garant voor de kwaliteit.

Bernard-Massard is immers méér dan een “gewone” schuimwijn. Over schuimwijnen bestaan jammer genoeg nog veel misverstanden.

Drie misverstanden ontkracht

Schuimwijnen worden niet erkend om hun kwaliteit.

Fout. De hele productie van Bernard-Massard valt regelmatig in de prijzen bij de meest prestigieuze internationale wedstrijden: “Vinalies Internationales de Paris”, “Concours National des Crémants”, Concours Mondial de Bruxelles”, “International Wine and Spirit Competition” in Londen, of het Duitse “Mundus Vini”. En dit lijstje is verre van compleet… Bovendien is het huis sinds 1945 ook één van de weinige hofleveranciers in het Groothertogdom Luxemburg en behaalde het bijna tien jaar geleden de ISO 9001-2000-norm.

Bernard-Massard is maar een “simpele” schuimwijn.

Fout. De methode die het Luxemburgse huis gebruikt is dezelfde als die in de Champagnestreek. Bij deze methode, die nu ‘traditionnelle’ wordt genoemd, wordt iedere fles afzonderlijk ontwikkeld (tweede gisting op fles, “remuage”,…). In de kelders van Bernard-Massard zijn de “remuage” (het draaien) en het “degorgeren” volledig geautomatiseerd. Majesteitsschennis? Helemaal niet. De automatische “remuage” wordt door alle trendsettende wijnbouwers gebruikt, ook in de Champagnestreek. Deze fase in de productie heeft maar één doel: de gist in de wijn zo snel en zo perfect mogelijk samenbrengen in de hals van de fles.

Schuimwijn mag geen Champagne genoemd worden door zijn mindere kwaliteit.

Fout. Hoe goed de kwaliteit ook is, schuimwijn die niet volgens de “méthode traditionnelle” gemaakt is, wordt vaak a priori als minder kwaiteitsvol gezien. Er bestaan inderdaad talrijke goedkope schuimwijnen van variabele kwaliteit, hetgeen de categorie degradeert en het imago van de beste beschadigt. Waarom mogen de beste schuimwijnen dan geen aanspraak maken op de benaming “Champagne”? Omdat deze benaming simpelweg verwijst naar de gecontroleerde herkomst. Methode en herkomst mogen niet door elkaar gehaald worden. Een Bordeaux en een Bourgogne worden bijvoorbeeld op dezelfde manier gemaakt maar hebben een andere naam door het verschil in herkomst van de wijnen.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen