Meest recente artikelen

Schots dagje met 'Brave'

  • Deel dit artikel:
Schots dagje met 'Brave' Artikel

Een hele dag in Schotse stijl! Is dat geen leuk idee om de kinderen te vermaken tijdens deze regenachtige zomer?

De nieuwe Disney/Pixar film ‘Brave’ vertelt het heldhaftige verhaal over Merida, een koppige tiener die opgroeit op de geheimzinnige Hooglanden van Schotland. Haar wereld is doordrenkt van eeuwenoude familietradities, zoals zich tegoed doen aan Schotse lekkernijen tussen haar moeder Elinor, haar vader Fergus en de kleine drieling Harris, Hubert en Hamish. In deze nieuwe aanwinst – die vanaf 18 juli bij ons in de bioscoop verschijnt, krijgen wij een mooi beeld van het Schotse leven, hoogste tijd om de Schotse keuken eens onder de loep te nemen.

Om er een hele ‘Brave’-dag voor de kinderen van te maken, bereiden jullie eerst typische Schotse gerechten, maken jullie een kilt en dragen hem nadien met trots. Tenslotte brengen jullie natuurlijk een bezoekje aan de film.

Inspiratie voor de gerechten nodig?

Scotch Broth

is een stevige maaltijdsoep waar je helemaal van opkikkert na een lange dag. Deze verrukkelijke soep wordt traditioneel gemaakt met gerst en gestoofde stukken runds-, schapen- of lamsvlees. Gezonde wortelgroenten zoals wortels en rapen vormen een welkome afwisseling in deze hartige soep. Voor kleur en textuur voegen sommige Schotten kool en prei toe.

Haggis…

is het meest beruchte gerecht van Schotland. Deze hartige lekkernij bestaat uit schapenhart, lever en longen gemalen met uien, havermeel (wat je vaak tegenkomt in Schotse gerechten), zout en kruiden. Dit klassieke gerecht zit vol smaak en kent een lange geschiedenis – Haggis wordt beschouwd als het nationale gerecht van Schotland, een idee dat waarschijnlijk afstamt van het in 1787 geschreven gedicht “Address to a Haggis” van de beroemde Schotse dichter Robert Burn . Veel Schotten laten het zich smaken met een puree van “neeps and tatties” (voor ons gewoon: rapen en aardappelen). Uitbundige Schotten zoals Koning Fergus houden meestal van Haggis, waarom niet gewoon eens proberen?

Haverkoeken…

De Schotse gemeenschap was van origine een reizend volk en dus hadden ze voedsel nodig dat makkelijk gedragen kon worden en vers bleef. Haverkoeken zijn een soort crackers of pannenkoeken gemaakt van haver, bloem en gebakken op een bakplaat. Er wordt gezegd dat in de 14e eeuw de Schotse soldaten vaak een zak haver en een metalen plaat bij zich droegen en deze snelle lekkernij maakten door de plaat te verwarmen en de haver te koken boven het vuur. Hartstikke lekker.

Zandkoeken…

Zandkoek werd gezien als een delicatesse omdat het erg duur was en dus alleen bij speciale gelegenheden werd geserveerd. Merida’s broertjes, de drieling, zouden zeker grote fans geweest zijn van deze zoete lekkernij, bestaande uit heerlijke biscuit gemaakt van witte suiker, boter en de Schotse favoriet, havermeel. In de 16e eeuw heeft de Schotse koningin, Mary Queen of Scots, een bepaalde vorm van zandkoekjes beroemd gemaakt met de naam ‘Petticoat Tails’ vanwege het strookjes patroon op de koekjes. Deze soort zandkoek werd gebakken en in driehoeken gesneden en op smaak gebracht met karwijzaad.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.