Meest recente artikelen

Waar komen mosselen vandaan?

  • Deel dit artikel:
Waar komen mosselen vandaan? Artikel

Mosselen eten in de maanden met een 'r' erin? En juli dan? Deze maand smullen we alvast van klasse-mosselen! Maar weet jij waar ze vandaan komen?

De eerste Zeeuwse mosselen zijn er eigenlijk al van begin juni. Maar omdat de zon niet echt haar best deed, bereikten deze eerste mosselen hun hoogtepunt nog niet. De mosselen die je nu eet, zijn vleziger

Weet jij eigenlijk waar mosselen vandaan komen?

De meeste mosselen die wij eten komen van mosselpercelen. Het is de ideale kweekplaats voor mosselen. Miljoenen kleine mossellarfjes zwemmen er rond.

Door de eb en de vloed komt er dagelijs vers zeewater toe. Zo hebben de mosselen ook dagelijks vers plankton en worden ze zwaarder. Na een maand zijn ze zo zwaar dat ze naar de bodem zakken en zich met hun ‘baard‘ vasthechten aan allerlei voorwerpen. Zo vormen ze zaadbanken.

Een vloot mosselkotters zal het zogenaamde mosselzaad opvissen en dit uitzaaien op de mosselpercelen. De mosselen groeien hier uit tot halfwasmosselen van 4 à 5 cm groot. Ze hechten zich met hun draden aan elkaar vast.

Wist je dat…

  • de mosselkweker de mosselen regelmatig verzaait naar andere percelen die rijk zijn aan plankton? zo kunnen ze zich beter ontwikkelen.
  • mosselen ongeveer 2 jaar moeten groeien vooraleer ze opgevist worden en naar de mosselveiling worden gebracht?
  • niet alle mosselen langs de veiling moeten? Ze soms ook rechtstreeks naar ‘pakhuizen‘ gaan.
  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen