Meest recente artikelen

Libelle Lekker bezoekt Culinaria

  • Deel dit artikel:
Libelle Lekker bezoekt Culinaria Artikel

Gisteren werd het startschot gegeven van de 4de Culinaria en Libelle Lekker was erbij. We werden onthaald in het oudste goederenstation van Europa, tussen houten paletten en heldergroene planten. Het thema dit jaar was duidelijk: Into the Raw.

Het goederstation van Tour & Taxis heeft een ruwe textuur. Het is een perfecte omkadering voor deze editie van Culinaria. Het ruwe wordt doorgetrokken naar de vele workshops en staat vooral voor een natuurlijke, duurzame keuken vol simpelheid. Onder het mom ‘less is more’ wordt er in de keuken gespeeld op de grens tussen hedendaagse keuken en wildernis. De tip van Chef Sang Degeimbre: “Keer terug naar de basis. Kijk om je heen en maak gebruik van ingrediënten die je in je omgeving vindt.”

Planten die naar groene appels smaken

En zo begon onze Culinaria-ervaring in The Forest Square. In deze hoek werd een bos nagebouwd om aan te tonen hoe rijk en divers onze wouden en bossen zijn zonder dat we erbij stilstaan. Zo mogen we proeven van een plant (Spaanse Zuring) die net hetzelfde smaakt als groene appels (Granny Smith)!

Een boswandeling in je mond

Sang Degeimbre laat ons met een echte maaltijd proeven van wat het bos kan betekenen in de keuken. Een bos geeft immers een representatief beeld van wat je in de keuken kan gebruiken. En electriciteit is daarbij helemaal overbodig. Hij gebruikt een barbecue als basis en om de patatjes te stomen gebruikt hij zelfs een boom! Een schijf stam met gaten in doen al het werk. Sang is er ook van overtuigd dat een lekkere maaltijd niet noodzakelijk vlees moet bevatten.
Na enkele minuten wachten mogen we proeven van Sang zijn bereiding. Het lijkt wel alsof je door een bos wandelt! De patatjes, granen, viooltjes én het mossausje proeven erg natuurlijk en vooral… erg lekker.

Degustaties

Wanneer we helemaal onder de indruk onze tocht door Culinaria verder zetten, komen wij de talrijke kraampjes met allerlei natuurlijke producten: salami, vis, ham, kaas, ijs, truffels, terrines, sangria’s,… Het liefst van al zouden we alles proeven en mee naar huis nemen.

En dan is het aan de andere chefs om ons te impressioneren. En dat doen ze. We tellen maar liefst 24 degustatie’s! En ze klinken allemaal hemels: Pak choi gevuld met rundswang, mousseline van iziki-zeewier en emulsie van oesters (Le Chalet de la Forêt), Ganache van bittere Ecuador-chocolade en gerookte thee, met pindanoten en banaan (B&B De witte), Zesrib, gerookt op 40°, 50 dagen gerijpt, ganzenlever, ui en tuinkruiden (Pastorale) en Regenboogforel met jonge Douglas-scheutjes (Bouchéry) zijn er maar enkele. Helaas moeten we dus een selectie maken. Welke gerechtjes we geproefd hebben, kunnen jullie in de onderstaande fotospecial bekijken. We verklappen alvast dat wij de chefs 5 sterren geven!

Praktisch

Plaats: Goederenstation van Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel

Data en tijdstippen: van 31 mei tot 3 juni 2012

Prijzen: tussen de € 55 en de € 100, afhankelijk van de formule. Je hebt keuze tussen het Culinaria-menu 4 gangen, het Culinaria-menu 7 gangen à la carte en de Formule VIP.

Meer info: surf naar www.culinaria2012.com

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen