Meest recente artikelen

Michelin gids deelt nieuwe sterren uit

  • Deel dit artikel:
Michelin gids deelt nieuwe sterren uit Artikel

De nieuwe Michelin gids van 2012 bekroont een aantal chefs en restaurants met een nieuwe ster of een "Bib Gourmand"-onderscheiding. Zo hoort chef Gert De Mangeleer van restaurant Hertog Jan uit Sint-Michiels (Brugge) voortaan tot het selecte clubje dat drie sterren achter zijn naam mag zetten.

Driesterrenrestaurants worden door Michelin omschreven als “een uitzonderlijke keuken, een reis waard”. Deze onderscheiding valt slechts een honderdtal restaurants over de hele wereld te beurt. België telt voortaan drie driesterrenrestaurants: nieuwkomer Hertog Jan en vaste waardes De Karmeliet en Hof van Cleve.

Chef Gert De Mangeleer brengt, samen met sommelier Joachim Boudens en het team van Hertog Jan, gerechten die bedrieglijk eenvoudig zijn, onder het motto “simplicity is not simple”. Zijn gerechten zijn gebaseerd op respect voor streek en seizoen. Bovendien is veel van wat op het bord komt zelf gekweekt.

De sterren worden in onderling overleg toegekend volgens 5 criteria die overal ter wereld identiek zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van smaken, de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart. Deze criteria worden afgestemd op elk type keuken.

De gids in enkele cijfers

In totaal 1.840 adressen: 718 hotels en 1.122 restaurants, waarvan 118 sterrenrestaurants:

  • 3 restaurants met 3 sterren, waaronder 1 nieuw
  • 16 restaurants met 2 sterren, waaronder 3 nieuwe
  • 99 estaurants met 1 ster, waaronder 14 nieuwe

De Michelin gids België-Luxemburg 2012 is vanaf 24 november te koop voor 19,95 euro.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen