Meest recente artikelen

Binnenkort in de winkel: graskaas

  • Deel dit artikel:
Binnenkort in de winkel: graskaas Artikel

Vanaf eind mei mag je in de supermarkt uitkijken naar een wel heel specifieke soort kaas... Graskaas.

Na een winter lang op stal te hebben gestaan en ingedroogd gras te hebben gegeten, gaan de koeien in het voorjaar weer naar buiten waar ze van het eerste verse gras kunnen genieten. Sappig lentegras, dat zorgt voor een bijzondere melk met een uiterst aangename smakende kaas tot resultaat: graskaas. De naam graskaas gebruikten de boeren honderden jaren geleden al om het verschil aan te geven met de in de winter gemaakte ‘hooikaas’. Graskaas wordt ook weleens meikaas genoemd.

Beperkte periode

Het verse buitengras zorgt voor een verandering in de melk van de koeien. Het melkvet is veel zachter en de kaas die met deze melk wordt gemaakt is dan ook veel zachter en romiger. Later op het jaar, eens de koeien het verse gras weer gewend zijn, wordt de jonge kaas weer iets steviger.

Omdat graskaas zo’n specifieke samenstelling heeft, ligt deze maar één keer per jaar in de winkel, ongeveer één maand lang. Eens de melk op is, kan er uiteraard geen kaas meer van gemaakt worden. Dat maakt dit product exclusief, dus wees er snel bij als je eens wil proeven!

Noord-Hollandse graskaas met het Rode Zegel zal vanaf eind mei in de winkels liggen en is herkenbaar aan het Rode Zegel.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen