Meest recente artikelen

How to BBQ: côte à l'os

Zo grill je een steak

  • Deel dit artikel:
How to BBQ: côte à l'os Artikel

Een mooi stuk côte à l'os verdient net iets meer barbecue know-how. Heb jij de cuisson graag bleu of liever goed doorbakken? Een steak op de BBQ grillen doe je zo.

Côte à l’os is, zoals het woord het zegt, een ribstuk van rund mét bot. Dat bot willen we er natuurlijk absoluut bij, want het zorgt voor een heerlijke smaak. Een kwaliteitssteak is daarenboven dooraderd met vetstukjes, wederom overheerlijke smaakbommetjes. De kunst is dus om dit edel stukje vlees op zijn sappigst te krijgen.

Tip 1: de voorbereiding

Een côte à l’os moet rusten vooraleer je hem op de barbecue legt. Haal het vlees dus minimaal 3 uur op voorhand uit de koelkast, en laat het rusten op een bord. Zo laat je de steak op kamertemperatuur komen.

Buiten de koelkast zal het vocht zal opdrogen zodat je het vlees mooi bruin krijgt. Met wat keukenpapier kan je de côte à l’os droogdeppen. Pas op: laat het vlees niet te lang uit de koelkast. Leg het ook niet op een warme plaats te rusten. Temperaturen boven de 24°C zijn uit den boze.

Tip 2: de marinade

Je kan de steak al voorkruiden met peper en grof zout. Wrijf  met een borsteltje het vlees in met wat olie. Of ga voor een iets meer uigebreide marinade. Marineren met gedroogde of verse provençaalse kruiden past perfect bij vlees op de grill. De kruiden grillen mee, en dat zorgt voor een heerlijk gerookte smaak.

 

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Côte à l'os met Provençaalse kruiden

  • Snel klaar
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Tagliata

Tip 3: het sap

Wanneer je BBQ heet genoeg is, ga je het vlees dichtschroeien. Dit doe je op het heetste plekje van de grill. Het is ook hier dat het vlees zijn ultieme grillmarks zal krijgen.

Wij willen een malse steak, en daarom mogen er zo weinig mogelijk sappen uit het vlees ontsnappen. Draai het vlees maar één keer, want meer is niet nodig om beide kanten dicht te schroeien. Hoe vaker je het vlees draait, hoe meer sappen er verloren gaan.

Heb je de cuisson bereikt die jij het liefste hebt? Haal dan het vlees van de barbecue. Laat het nog 10 minuten rusten op aluminiumfolie. Zo laat je de smaken weer allemaal samenkomen in het vlees.

Tip 4: de tools

Draai het vlees met een tang. Met een vork prik je gaatjes in het vlees waardoor het sneller uitdroogt. Extra handig is een tang met een lange steel. Zo hoef je niet te dicht bij het vuur te komen. Hetzelfde geldt trouwens voor al je barbecuetools.

Heeft het vlees na het grillen genoeg gerust? Snij dan met een scherp mes de côte à l’os in fijne reepjes, en kruid af met grof zeezout.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.