Meest recente artikelen

Zo maak je de perfecte focaccia

Deze Italiaanse klassieker maak je gewoon thuis!

  • Deel dit artikel:
Zo maak je de perfecte focaccia Artikel

Mmm, zo'n heerlijk stukje focaccia ... dat is de smaak van Italië! Dat geweldige flatbread uit Ligurië heeft wat weg van een pizzabodem, maar dan dikker en luchtiger.

1.

Voor het ultieme focacciarecept gingen we aankloppen bij Roscioli, een begrip in Rome. In 1972 opende Marco Roscioli z’n artisanale zaak in een oude bakkerij uit 1824. Hij begon met pizza en brood en breidde z’n assortiment al snel uit met gebak, koekjes en taart. Vandaag kun je er naast het ovenverse brood ook smullen van goddelijke pasta carbonara, Italiaanse delicatessen en een heerlijke vino rosso.

2.

Traditionele focaccia maak je met bloem, olie, water, gist en zout. Wat focaccia écht lekker maakt, is tijd. Daarom starten we voor tien krokante focaccia-broodjes eerst met een ‘biga‘. Dat is een nog niet gefermenteerde broodstarter of voordeeg, vergelijkbaar met zuurdesem, maar dan iets sneller klaar. Je hoeft dus geen twee weken te wachten!

Verwarm 550 ml mineraalwater en voeg 1 kilo bloem type 00 en 1 g verse gist toe. Kneed het mengsel met je handen stevig tot een bal. Rol plat en kneed opnieuw tot een bal. Zo krijgen de gluten vrij spel, wordt het deeg elastischer en zachter en kan het ook beter rijzen. Leg de biga apart, dek af met een handdoek en laat op kamertemperatuur zo’n 12 uur rusten.

3.

Doe na het rusten de biga in je keukenmachine. Meng er 250 g bloem type 00, 150 ml mineraalwater en 15 g zout onder. Voeg 2 g verse gist toe. Meer gist heb je niet nodig, dankzij het voordeeg en de lange rijstijd. Dit mengsel laat je zo’n 10 à 15 minuten kneden op de zachtste stand. Het deeg hoort stevig, maar niet hard te zijn. Vorm opnieuw een bal van het deeg en laat zo’n 2 uur rusten.

4.

Verdeel het deeg in hoopjes van 100 g en vorm balletjes die je nog eens 1 uur laat rusten. Veel werk is brood maken niet, je hebt enkel veel geduld en liefde nodig.

5.

Verwarm de oven voor op 260°C. Bestrooi het werkblad met 200 g semolina, typisch Italiaans griesmeel van durumtarwe. Leg de deegballen erop en rol de balletjes uit tot dunne lapjes deeg. Leg ze één voor één op een met bakpapier beklede ovenplaat. Leg de kant met het meeste semolina naar beneden. Smeer de deeglapjes lichtjes in met olijfolie en bestrooi met een beetje fleur de sel. Bak 10 minuten in de oven. Geniet van je knapperige focaccia als snack, bij het aperitief of om je bord mee leeg te soppen. Buon appetito!

3x anders

Met olijven, zongedroogde tomaten en tijm

Snij de olijven en tomaten in stukjes en rits de tijm. Meng ze onder het deeg.

Met rozemarijn en tijm

Pluk de kruiden en druk ze in het deeg voor je het in de oven schuift.

Met sesamzaadjes en pijnboompitten

Rooster de pijnboompitten en meng ze met de sesamzaadjes onder je deeg.

Zelf aan de slag

Heb je de smaak te pakken? Probeer dan zeker ook eens deze recepten uit!

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Focaccia met aardappel en rozemarijn

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Focaccia met gedroogde tomaten en olijven

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Focaccia met courgette en rozemarijn

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Focaccia met appel

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Focaccia met kerstomaten

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen