Meest recente artikelen

8 tips om kinderen witloof te laten eten

Zo wordt deze 'moeilijke' groente de favoriet van je kinderen

 • Deel dit artikel:
8 tips om kinderen witloof te laten eten Artikel
Libelle-Lekker & Vlam

Libelle Lekker & Vlam

Voor meer recepten op kindermaat ga naar

lekkervanbijons.be

Zitten je kinderen met lange tanden aan tafel als er witloof op het menu staat? Jammer, want witloof zit boordevol vitamines en mineralen. Met deze tips en recepten zorg je ervoor dat jouw favoriete groente ook die van je kinderen wordt.

Advertisement

Witloof heeft de naam een ‘moeilijke’ groente te zijn, net als spruitjes of champignons bijvoorbeeld. Maar toch kun je kinderen ook van witloof leren houden. Hoe?

 • Laat hen geregeld nieuwe dingen proeven. Een kind went pas na 8 keer proeven aan een nieuwe smaak. Ook witloof heeft dus wat tijd nodig. Dwing je kind niet meteen een flinke hoeveelheid te eten, maar begin met een beetje om te proeven.
 • Begin niet vooraf al te stressen dat je kind het niet zal lusten. Hoe gewoner je zelf doet, hoe minder argwanend je kinderen zullen zijn en hoe liever ze zullen willen proeven.
 • Combineer witloof in het begin met andere, zachtere smaken. Maak er een lekkere stoemp van bijvoorbeeld, combineer het met zoete smaken zoals wortelen, honing of appel, of combineer het met kaassaus.  Veel kans dat het zo vlotjes binnengaat. Ook gecombineerd met zoute ingrediënten (spekjes, ham, gerookte zalm) lusten veel kinderen wél witloof.
 • Je kunt het ook wat minder bitter maken door het harde kegeltje uit de stronk te snijden, of door een kopje melk aan het kookwater toe te voegen.
 • Laat je kinderen helpen bij het koken. Een witloofsoep die ze ‘zelf’ hebben gemaakt, is natuurlijk lekkerder dan die van mama.
 • Verwerk witloof in het lievelingsgerecht van je kind. Is je zoon of dochter dol op pizza? Maak dan eens een pizza met witloof en peer. Dol op kip zoetzuur? Wok dan wat witloof en ananas mee in de wok.
 • Probeer witloof op verschillende wijzen. Het smaakt helemaal anders rauw dan gestoofd of gebakken. Ontdek samen de voorkeur van je kind. Maak je gekookt witloof, kies dan voor kleine stronkjes grondwitloof, die smaken iets zachter.
 • Kinderen voelen zich van nature aangetrokken tot felle kleuren. Maak van dat witte witloof dus iets kleurrijks door er wortel, paprika of tomaatjes bij te geven. Of kies voor een leuke manier van serveren:  witloofgratin in een knalrood individueel ovenschaaltje, bootjes van blaadjes witloof… Kortom, laat je fantasie de vrije loop.

Straffe verhalen over witloof om aan tafel te vertellen

 • Wist je dat witloof in het donker geteeld wordt? Zo blijft het mooi wit. Als je witloof gewoon in het daglicht bewaart, worden de blaadjes groen aan de randen. Het gaat dan ook bitterder smaken.
 • Er bestaat ook roodloof, met rode randjes. Daarmee gebeurt iets geks als je het verwarmt: het rood verdwijnt!
 • Witloof werd ‘uitgevonden’ in België, of liever: per toeval ontdekt. Witloof is een chicorei-achtige en werd eigenlijk gekweekt voor de wortel, waar een bittere koffievervanger van gemaakt werd. Wanneer er te veel chicoreiwortels waren, werden die ‘s winters in kelders en donkere schuren bewaard. Wanneer het iets warmer werd, begonnen ze te kiemen en groeide er witloof uit. Omdat er in de winter weinig andere groenten voorhanden waren, werd witloof al snel populair.
 • Op één witloofwortel groeit maar één stronkje witloof. Daarna worden de wortels niet weggegooid, maar gebruikt als veevoeder.
 • In België alleen al worden er elk jaar 325 miljoen stronkjes geteeld. Dat is 50 miljoen kilogram witloof!
 • Belgen eten per jaar gemiddeld 4 kilogram witloof. Wij zijn de grootste witlooflovers ter wereld!

Nog meer weten over witloof? Ontdek het hier!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen