Kalfstong in maderasaus

Kalfstong in maderasaus
(1)

Topklassieker! Hou rekening met 24u weken

Tijd:Meer dan 1 uur
Expertise:Iets moeilijker
Kost:Iets duurder
Personen:  

Ingrediënten voor 4 personen

  • kalfstong (of rundertong)
  • g cantharellen
  • ui
  • wortelen
  • takjes selder
  • prei
  • blaadjes laurier
  • takjes tijm
  • stengels peterselie
  • el zwarte peperbollen (geplet)
  • blokjes runderbouillon
  • sjalotten
  • dl madera
  • dl tomatenpassata
  • maïszetmeel
  • bol knoflook
  • boter
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

1

Doe de kalfstong in een kom met veel koud water en 5 el zout. Laat 24 uur weken. Haal uit de kom en spoel de tong onder koud water.

2

Doe de tong in een pan met koud lichtgezouten water. Breng zachtjes aan de kook en laat 4 minuten koken. Giet af en dompel de tong onder in koud water.

3

Halveer de bol knoflook en snij ui, wortelen, selder en prei grof. Breng in een ruime pan de groenten met de laurier, tijm, peterseliestengels, zwarte peper, 1,5 l koud water, de blokjes runderbouillon en de kalfstong aan de kook. Laat 2 uur zachtjes koken (3 uur voor rundertong).

4

Haal de kalfstong uit de pan en laat afkoelen. Zeef de bouillon en laat 'm inkoken tot 500 ml. Stoof de gesnipperde sjalotten glazig in boter. Blus met madera en overgiet met de bouillon. Doe er de passata bij en laat inkoken tot sausdikte. Bind eventueel met wat maïszetmeel.

5

Borstel de cantharellen schoon en bak ze in wat boter. Voeg ze toe aan de saus en breng op smaak met peper en zout.

6

Pel de tong en snij ze in blokjes of in flinterdunne plakjes. Doe ze bij de saus en meng. Serveer met aardappelpuree.

Kan ook met rundertong. Voeg genoeg smaakmakers toe aan de bouillon.

Verwante recepten

Er zijn nog geen reacties
 

Meld je aan om commentaar te plaatsen.

 

Deze week in 'Ilse kookt'

Deze week kookt Ilse heerlijke, hartverwarmende recepten. Zoals altijd werkt ze met seizoensgebonden ingrediënten en heeft ze ook voor jouw budget.

Bekijk de recepten en video's

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Wekelijks de leukste recepten en culinaire nieuwtjes, rechtstreeks in jouw mailbox? Dat kan! Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief. Heb je al een profiel? Log in en pas je nieuwsbriefvoorkeuren aan!

Waar wacht je nog op?