Recept

Fougasse met ansjovis en olijventapenade

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Heerlijk Provençaals brood

bereiding
  1. 1

    Snij de ansjovisfilets en de olijven in stukjes. Los de gist op in 400 ml water op kamertemperatuur. Meng in een ruime kom de bloem met het zout. Giet er het gistmengsel en de olijfolie bij en meng tot een samenhangend deeg. Kneed dan 15 minuten goed door tot een elastisch deeg. Doe ten slotte de ansjovis en olijven bij het deeg en kneed kort door tot ze goed met het deeg gemengd zijn. Vorm een bal van het deeg, leg in een schone kom en dek af met huishoudfolie. Laat rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is (ongeveer 1 uur).

  2. 2

    Verdeel het deeg in 3 gelijke delen en rol ze op. Rol elk stuk met de deegrol uit tot een cirkel van zo’n 2 cm dik en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Dek opnieuw af met huishoudfolie en laat nog 15 minuten rusten.

  3. 3

    Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de broden in met een scherp mes of een schaar, zoals de nerven van een blad. Trek de insnijdingen een beetje open. Bestrijk de broden met olijfolie en bestrooi ze met Provençaalse kruiden en wat fleur de sel.

  4. 4

    Bak de broden 25 minuten in de oven. Haal ze meteen van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.

  5. 5

    Maak de olijventapenade. Maal de olijven in een vijzel (of in een hakmolentje) fijn met de ansjovis, knoflook en kruiden. Giet er beetje bij beetje wat olijfolie bij tot de tapenade de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de tapenade bij het brood.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Fougasse met ansjovis en olijventapenade

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!