Meest recente artikelen

11 tips voor de perfecte kalkoen met kerst

De lekkerste kalkoen

11 tips voor de perfecte kalkoen met kerst Artikel

Zet jij deze kerst een traditionele kalkoen op tafel? Lees dan hier onze tips over hoe je de perfecte kalkoen vindt, klaarmaakt en serveert!

1. Waar let ik op als ik een kalkoen koop?

Koop bij voorkeur een hoevekalkoen of een biokalkoen. Die mogen in de vrije natuur rondlopen en eten gevarieerd, waardoor hun vlees steviger en smaakvoller is. De geslachte dieren zijn te herkennen aan hun biolabel of kwaliteitslabel (Label Rouge als ze uit Frankrijk komen). Koop bij voorkeur kleine kalkoenen van 4 kg en minder. Hoe groter de kalkoen, hoe minder smaak het vlees heeft.

2. Hoe herken ik een goede kalkoen?

Een goede kalkoen moet jong zijn en een korte hals hebben. Bij jonge dieren zijn de schubben van de poten glinsterend en glad. Als de kop en de poten donkerrood zijn, heb je met een oude kalkoen te maken.

3. Hoeveel mensen eten er van één kalkoen?

Reken een kalkoen van 2 kg voor 4 tot 5 mensen, en een halve kg voor elke extra gast. Meer tips over hoeveel eten je nodig hebt per persoon voor je feestmenu, lees je hier.

4. Waarom wordt een kalkoen zo vaak gevuld?

Kalkoenvlees is grover van structuur en droger dan kip. Het barderen van het vlees met vet of spek of het vullen met een vleesvulling helpt tegen het uitdrogen. Ook het losjes inpakken in aluminiumfolie tijdens een deel van de bereiding helpt. Bekijk hier een video over hoe je de lekkerste vulling maakt en lees hier onze tips voor de perfecte gevulde kalkoen.

5. Hoe zorg ik dat het borstvlees niet uitdroogt?

Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen voor je 'm in de oven stopt. Steek kalkoen nooit in de oven als hij nog koud aanvoelt, dan wordt hij gegarandeerd taai. De billen hebben altijd meer tijd nodig om te garen dan de borst. Om te vermijden dat het borstvlees daardoor uitdroogt, kun je ook tussen het vel en het borstvlees wat vulling aanbrengen. Daarvoor snijd je het vel aan de achterzijde van de kalkoen los en druk je de vulling goed aan.

6. Hoe lang moet een volledige kalkoen braden?

Zet de oven eerst op 220°C en laat de kalkoen daarin 30 minuten bakken. Verminder vervolgens de oventemperatuur tot 180°C. De bereidingstijd hangt af van de grootte van het dier. Reken voor een kalkoen van minder dan 4 kg 20 minuten per kilo + 70 minuten. Voor een kalkoen van 4 kg en meer 20 minuten per kilo + 90 minuten. Bedek eventueel losjes met aluminiumfolie om de kalkoen sappig te houden. Verwijder de folie 30 tot 40 minuten voor het einde van het bakken zodat de kalkoen mooi bruin kan worden.

7. Hoe weet ik of mijn kalkoen voldoende gegaard is?

Steek een vleesthermometer in het borstvlees. Als de kerntemperatuur 72°C aangeeft, is het vlees gaar.

8. Wat is de braadtijd van kalkoenstukken?

Reken voor een kalkoenbil van 600 g een bereidingstijd van 60 minuten. Een kalkoenhaasje van 150 tot 200 g moet 10 minuten aan elke kant worden gebraden, een kalkoentournedos van 100 g 5 minuten per kant.

9. Kun je kalkoen een dag op voorhand bakken en de dag zelf opwarmen?

Een hele kalkoen opwarmen is niet aan te bevelen, het vlees wordt dan snel droog. Het is beter de kalkoen in stukken te snijden, in een ovenschotel te leggen en te overgieten met braadvocht. Leg wat aluminiumfolie over de schotel en warm op in een oven op 160°C. Bezorgt de avond zelf koken je teveel stress? Voor dit kerstmenu maak je alles vooraf klaar.

10. Wat als mijn oven te klein is voor een hele kalkoen?

Snijd de kalkoen in twee en bak elke helft in twee beurten, of snijd de billen eraf en bak deze apart. Verpak de gebakken kalkoenhelft in aluminiumfolie en warm hem op.

11. Wat doe ik met de restjes?

De restjes kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren. Als de restjes van een verse kalkoen komen dan mag je ze ook invriezen, maar doe dit meteen na het kerstmaal. Inspiratie nodig voor wat te doen met de restjes? Lees onze suggesties hier.

12. Wat drinken we erbij?

Bij een kalkoen met een stevige vulling kies je het best een niet te fruitige, licht kruidige Spaanse of Italiaanse wijn. Is de vulling eerder zacht of zoet, dan ga je beter voor een witte wijn, zoals een viognier of fruitige chardonnay. Oh, en een kerstbiertje past ook perfect bij een heerlijk stukje kalkoen!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen