Recept

Aardappelgratin met oesterzwammen

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

De aardappelgratin is nog lekkerder als je ’m een dag vooraf bakt. Warm ’m afgedekt op in de oven op 100°C.

De perfecte aardappelgratin...

• kun je ook lactosevrij maken. Vervang de room dan door een plantaardig alternatief zoals ongezoete haverroom of sojaroom. Pecorino bevat zo weinig lactose dat die ook kan voor mensen met lactose-intolerantie. Je kunt ook een lactosevrije kaas gebruiken.

• ​heeft mooie laagjes dankzij de de kom die je erop zet. Dan worden de laagjes aan-gedrukt en kun je de gratin makkelijker snijden. Je kunt er met een koekjesvorm zelfs vormpjes uitsnijden zoals sterren.

• kun je ook maken met flinterdunne plakjes zoete aardappel. Hou er dan wel rekening mee dat de gratin sneller klaar zal zijn, een zoete aardappel is namelijk sneller gaar dan een gewone.

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 185°C. Schil de aardappelen en snij ze met een mandoline of scherp mes in fijne plakjes.

  2. 2

    Snij de oesterzwammen in plakjes. Verhit een scheutje olijfolie en bak de oesterzwammen op een hoog vuur licht krokant en goudbruin. Kruid ze met peper en zout.

  3. 3

    Pel en pers de knoflook. Meng de room met de knoflook en de geraspte pecorino en kruid met peper en zout.

  4. 4

    Maak in een ovenschotel laagjes van de plakjes aardappel en oesterzwammen en schenk er de room bij. Eindig met de laatste oesterzwammen. Dek de schotel af met bakpapier of aluminiumfolie en zet er een zwaardere kom bovenop. Bak de gratin 40 minuten in de oven. Haal de kom en de folie weg en bak nog 15 à 20 minuten verder in de oven.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Aardappelgratin met oesterzwammen

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!