Meest recente artikelen

Doe-het-zelf: pizza

Homemade het allerlekkerste

Doe-het-zelf: pizza Artikel

Zelf pizza maken. Het lijkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Het moeilijkste is de pizzabodem, maar wie deze uitdaging liever uit de weg gaat kan natuurlijk altijd een beetje valsspelen... Kant-en-klare deegbodems vind je namelijk ook gewoon in de supermarkt! Nu alle excuses van de baan zijn, lees je hier hoe je zelf de lekkerste pizza maakt.

Zelf pizza maken valt best mee. Volg ons stappenplan voor gegarandeerd succes! De verschillende stappen worden uitgelegd onder dit filmpje.

 

1. De bodem

Het hoofdingrediënt voor je pizzabodem is geduld. Om een goede basis te krijgen moet je het deeg namelijk even laten rijzen.

Verder ook nodig zijn (voor 4 tot 6 pizza's)

  • 800 gram bloem
  • 500 ml lauw water
  • 50 ml olijfolie
  • 50 gram verse gist of 17 gram droge gist
  • 20 gram zout

Roer de verkruimelde verse gist door het lauwe water. Laat een tiental minuutjes staan. (Gebruik je droge gist, meng die dan gewoon met de bloem in een kom). Maak een kuiltje in de bloem en giet de gistoplossing erin. Voeg het zout (niet rechtstreeks op de gist, maar aan de rand van de kom) en de olijfolie toe en meng vanuit het midden. Wanneer alle ingrediënten gemengd zijn, ga je kneden, tot het deeg goed elastisch is. Laat het daarna 20 tot 40 minuten rijzen onder een vochtige handdoek of onder vershoudfolie, tot het in volume verdubbeld is. Verdeel vervolgens het deeg in porties. Je kunt zelf kiezen hoe groot je je pizza's juist wilt. Een stukje deeg dat je nu niet nodig hebt, kun je gerust invriezen – het is 3 maanden houdbaar in de diepvriezer.

Maak van de porties deeg die je gaat gebruiken opnieuw bolletjes. Rol ze uit of duw ze open zoals een echte pizzaïolo. Je bodem is nu klaar om te beleggen.

Tip voor een krokante korst: rol je deeg alvast uit op bakpapier en laat de bakplaat (of nog beter, een pizzasteen) straks in de oven mee voorverwarmen. Leg de pizza dan met het bakpapier op de hete plaat of steen zodat de bodem meteen dichtschroeit.

2. De tomatensaus

Ook hier kun je valsspelen als je geen zin hebt om de saus zelf te maken. Tomatensaus kun je kant-en-klaar kopen in elke supermarkt. Vaak zijn daar zelfs al een hele hoop kruiden aan toegevoegd. Maar zelfgemaakte saus blijft toch het allerlekkerste, vinden wij.

Als je zelf aan de slag wilt heb je volgende ingrediënten nodig:

  • 1 el olijfolie
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 450 gram tomaten, ontveld en in stukjes
  • 1 el verse basilicum
  • zout
  • peper

Verwarm de olijfolie in een pan en voeg daar de ui en knoflook aan toe. Voeg na een minuutje of 3 de gehakte tomaten en zout en peper naar smaak toe. Laat 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Heb je meer tijd, probeer dan eens deze megalekkere tomatensaus.

3. Verwarm de oven voor

Laat de oven goed heet worden met de bakplaten of de pizzasteen erin. 250°C is ideaal. Je kunt je pizza trouwens ook bakken op de barbecue of in de houtoven.

4. Het beleg

Bestrijk je pizzabodems met een dun laagje tomatensaus. Laat aan de randen een centimeter rij, zodat de saus straks in de oven niet naast je pizza terechtkomt. Beleg je pizza vervolgens met wat je zelf graag eet – een van deze 5 originele toppings, bijvoorbeeld. Je hoeft niet zuinig te zijn met de ingrediënten. Je kunt gerust enkele laagjes beleg op elkaar leggen indien je dat wenst – maar zorg er wel voor dat deze ingrediënten niet te nat zijn, zodat je bodem niet zompig wordt.

Zin in verschillende soorten pizza? Of eet jij graag champignons terwijl de kinderen die verafschuwen? Beleg je pizza à la quattro stagioni en vul elke kwart in met ander beleg. Ga bijvoorbeeld voor vijf kazen op één kwartje, margherita op het tweede, beleg het derde met champignons en ham en het vierde met tomaten en geitenkaas. Laat je inspireren door onze recepten voor pizza.

5. Bakken maar!

Nu kan je pizza de oven in. Leg 'm met het bakpapier op de gloeiendhete bakplaat of pizzasteen en sluit de oven. Laat je pizza tussen de 10 en 15 minuten bakken en controleer af en toe. De baktijd varieert namelijk naargelang je veel of weinig beleg gebruikt hebt. Smakelijk!

Wist je trouwens dat je ook je eigen diepvriespizza's kunt maken voor als het een keertje snel moet gaan?

Probeer deze pizza's

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen