Meest recente artikelen

Weetje: ook kaas heeft z'n seizoenen

Net zoals groenten, fruit en vis

Weetje: ook kaas heeft z'n seizoenen Artikel

Aardbeien smaken het lekkerst in het voorjaar, mosselen in de maanden met een r, en pastinaak in de winter. Maar wist je dat ook kazen hun seizoenen hebben?

Lentekazen

Jong gras, verse kruiden… In het voorjaar, als de weiden mooi groen zijn en er veel bloemetjes bloeien, eten koeien, geiten en schapen andere dingen dan in de rest van het jaar. Vandaar ook dat de melk anders, aromatischer en rijker smaakt én bijgevolg ook de kaas die ervan gemaakt wordt.

Verse kaasjes, en vooral artisanale verse geiten- en schapenkazen, zijn het lekkerste van april tot juli. Je proeft er al die lekkere kruiden in terug. Deze verse kazen eet je het best binnen een paar weken na productie: zo profiteer je optimaal van die bijzondere smaak. Denk bijvoorbeeld aan Crottin de Chavignol, Sainte-Maure, Cabécou de Rocamadour…

Ook de Nederlandse graskaas is zo'n voorbeeld van een typische voorjaarskaas: wanneer de koeien terug de weiden op gaan, is het lentegras van topkwaliteit. Dat zorgt voor extra goede melk én bijgevolg ook voor een bijzonder romige kaas. Graskaas is maar 4 weken lang verkrijgbaar, vanaf eind mei.

Nog enkele andere kazen die op hun best zijn in de lente zijn onder meer

  • Camembert
  • Brie de Meaux, Brie de Melun
  • Chaource
  • Brillat-Savarin
  • Munster

Zomerkazen

De zomer is het beste seizoen om kaas te maken: er staan volop gras, bloemen en kruiden in de weiden. Vooral op bergweiden produceren koeien, geiten en schapen melk van uitstekende kwaliteit, die verwerkt wordt tot aromatische kazen.

Enkele kazen die nu op hun toppunt zijn:

  • Epoisses
  • Fontina
  • Maroilles
  • Roquefort
  • Saint-Marcellin
  • Saint-Nectaire
  • Reblochon

Andere zachte kazen zoals Camembert, Brie, Chaource, Munster… zijn nog van prima kwaliteit tot het einde van de zomer. Ook frisse geitenkazen zoals Cabécou de Rocamadour, Crottin de Chavignol, Saint-Maure… smaken nog prima in volle zomer.

Vraag bij de kaaswinkel ook eens naar kazen die vorige zomer met zomermelk gemaakt werden en lang gerijpt zijn: Comté, Gruyère, Beaufort, Laguiole…

Herfstkazen

De herfst is hét seizoen voor wat hardere en sterker afsmakende kazen. Dat komt doordat de gewassen korst meer en meer smaak krijgt door het rijpen. De kazen die in de lente gemaakt werden en 4 à 5 maanden moesten rijpen, zoals de Fourmes en Roquefort, zijn nu op hun best.

Aanraders in de herfst:

  • Comté
  • Picodon
  • Gruyère d'Alpage (gemaakt van bergweidemelk uit de zomermaanden, en op artisanale wijze geproduceerd in de bergen. Dat zorgt voor een Gruyère met een uitzonderlijk diepe smaak)
  • Aboncance
  • Salers
  • Maroilles
  • Livarot
  • Reblochon
  • Saint-Nectaire
  • Fourmes
  • Roquefort

Winterkazen

In de winter, wanneer de koeien, geiten en schapen weer op stal staan en grotendeels gevoed worden met hooi, is de melk minder rijk. Dat zorgt voor kazen met een minder uitgesproken smaak. Winterkazen zijn ook veel bleker van kleur dan zomerkazen en bevatten iets minder vet

Eén uitzondering is de Vacherin-Mont d'Or, die in de herfst en winter geproduceerd wordt. Het is een heel bijzondere kaas die rijpt op sparrenhout, wat hem een heel speciaal aroma geeft. Deze kaas is zo zacht dat je 'm eet met een lepel.

Daarnaast is de winter het seizoen voor kazen die middellang of lang gerijpt zijn. Bijvoorbeeld

  • Laguiole
  • Salers
  • Roquefort
  • blauwschimmelkazen
  • fourmes
  • Tête de Moine
  • Stilton
  • Comté (van melk van de vorige zomer)
  • Appenzell
  • Gruyère

Zin gekregen in kaas? Probeer dan deze gerechtjes eens

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen